ARKEOLOJİ AMAÇLI JEORADAR PROJELERİ
Arkeolojik çalışmaların hemen hepsinde karşılaşılan en büyük problemlerden biri antik yapıların süreklilikleridir. ARKEOLOJİ PROJELERİNDE yeri ve derinliği kısmen bulunan yapıların (duvarlar, odalar, vb.) nereye ve ne şekilde devamlılık gösterdiği genelde kazılar ile bulunur. Ancak özellikle hasar görmemesi gereken tarihsel yapıların gün ışığına çıkartılması büyük bir titizlik isteyen çalışmalardır.
Bir başka açıdan bakıldığında ise büyük ölçeklerde bir antik yaşam alanı veya daha da büyük olan bir antik kent düşünüldüğünde geniş boyutlarda bir araştırma kazısı yapmak hem zaman hem de maliyet açısından projelere çok büyük külfetler getirebilir. Bu tip arkeolojik araştırmalarda bulunan yapıların sürekliliğinin araştırılmasında veya hiç araştırılmamış gömülü yapıların haritalanmasında ekonomik, hızlı ve net sonuç veren en etkin yöntem aletsel arkeojeofizik ölçümleridir.
Arkeojeofizikte / arkeometride kullanılan yöntemler sahada aranılan ve ortaya çıkarılmak istenen gömülü yapı / unsurların tiplerine göre seçilmelidir. Aletsel arkeometre ölçümleri ile belirlenen arkeolojik eserlerin neler olduğu hakkında daha ayrıntılı bilgi için ARKEOLOJİK ARAMALAR sayfamızı ziyaret ediniz.
Arazide konusunda uzman mühendislerimizce gerçekleştirilen arkeojeofizik ölçümler sonucunda, arkeolojik araştırmalarda bulunan gömülü duvar, yol, tünel, kanal, boşluk, vb. tüm yapıların :
- Ne yöne devam ettikleri,
- Kaç metrede gömülü oldukları,
- Özellikle oda veya benzeri boşluklu yapıların yeraltındaki alt ve üst kot sınırları ve genişlikleri,
- Uzanım ve dalım geometrileri,
gibi önemli sorulara cevaplar bulunabilmektedir. Bu sonuçlar elde varolan lokal haritalara koordinatları ile entegre edilebildiği gibi istenirse tamamen yeni yerleşim yeri haritaları şeklinde de sunulabilmektedir.