ARKEOLOJİK ARAMALAR ve ARKEOJEOFİZİK

Tamamen hasarsız olarak Georadar ekipmanlarımız ile gerçekleştirilen ve gömülü arkeolojik değerlerin bulunmasına yönelik arkeo-jeofizik / arkeometre çalışmalarında 2 boyutlu enkesitler ile ifade edilen klasik analizlerin yanısıra 3 boyutlu (3D) yer haritaları ve bunlara bağlı yere paralel enkesitler kullanmaktayız.

Yeriçinin 3 boyutlu ve interaktif olarak yüksek çözünürlük ile incelenmesini sağlayan bu yaklaşımımız sayesinde arkeolojik kazılar daha sağlıklı bir şekilde planlanabilmekte ve proje alanlarında gömülü tarihi yapı ve eserlere çok daha hızlı ve net bir şekilde “nokta atışı” ile ulaşmak mümkün olmaktadır. Tüm bu çalışmalar en son teknolojik ekipmanlarla açık ve kapalı alanlarda dünya standartlarında gerçekleştirilmektedir.

Arkeojeofizik çalışmalarda, jeofizikte kullanılan yöntemler genelinde olduğu gibi, arazide aranan hedef gömülü unsurlara göre uygulanan metodlar da değişiklik göstermektedir.

Sahada uyguladığımız GPR arkeometrik yöntemler genelde 3 farklı durumda değerlendirilmektedir. Bunlar:

  1. Gömülü Yapısal Unsurlar
  2. Gömülü Metal Olmayan Eserler
  3. Gömülü Metal Eserler
1- Gömülü Yapısal Unsurlar

Bu tür gömülü unsurlar antik / arkeolojik değeri olan bina, ev, kanal, vb. olarak tanımlanan ve bu tipteki yapıların duvarlarını, yan sınırlarını ve bunlarla ilintili boşlukları kapsamaktadır. Örneğin antik bir yola ait kaldırım taşları, arkeolojik bir yerleşim yerindeki evlerin duvarları, mezar boşlukları, sütunlar, vb. Tarihi yapıları oluşturan yapı elemanları ve bunların sürekliliğin haritalandığı çalışmalarımızda yüksek çözünürlüklü arkeometrik manyetik ve elektromanyetik (EM) yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler kentlerin dışında bulunan proje arazilerinde kullanılabildiği gibi, doğru bir planlama ve doğru oluşturulmuş bir alet parkı ile kent jeofiziği kapsamında şehir içlerinde de kullanılabilir.

2- Gömülü Objeler

Gömülü tarihi eserleri kapsayan bu kategoride yeraltındaki tarihi yapılar içinde veya çevresinde bulunan antik nesnelerin arkeometrik yöntemler ile haritalanması söz konusudur. Bu nesneler tarihi heykeller, heykel parçaları, mutfak malzemeleri, günlük kullanıma yönelik nesneler (vazolar, saklama kapları, el aletleri, yaşam yeri elemanları, av silahları, vb.) gibi metal olmayan arkeolojik objeler olabilir. 

Çok kanallı GPR ile yeraltında gömülü tarihi bir bina kalıntısı ve bina içinde haritalanan objeler
3- Gömülü Metalik Objeler

Tespit Mühendislik olarak sunduğumuz ve yeraltında yeri bilinmeyen metal içerikli tarihi eserlerin bulunması sırasında kullandığımız arkeometrik GPR sayesinde, söz konusu nesnelerin yerlerini +/- 5 cm gibi küçük hata oranlarında belirlemek mümkündür. Metal objelerin yeriçinde yarattığı fiziksel kontrastın doğru bir şekilde haritalanması ile elde edilen 3 boyutlu yeriçi haritaları ve enkesitler kullanılarak söz konusu objelere arkeolojik kazılar ile hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün olmaktadır.