YAPI RADARI İLE HASARSIZ RİSKLİ YAPI TESPİTİ
Yapı Radarı, beton ve tarihi binalardaki yapı içi sorunları tespit etmek için mükemmel bir araçtır.



1- Elektromanyetik Dalgalar: Özellikle zarar verilmek istenmeyen yapılarda, yapı içi deformasyonların belirlenmesinde en hasarsız ve doğru yöntem, radyo bandının mikrodalga aralığında kısa elektromanyetik dalgaların kullanılmasıdır. Kısaca, Yapı Radarından duvara verilen EM dalgalar erici anteninden yola çıkarak duvarların içine girer ve beton, taş, tahta vb. yapısal öğelerin içine nüfuz eder.
2- Dalgaların Yansıması: EM dalgalar bir nesneyle veya malzeme özelliklerinde bir değişiklikle karşılaştığında (boşluklar, çatlaklar veya diğer kusurlar gibi), sinyalin bir kısmı tekrar alıcı anteninden geçer. Aslında, malzeme ile gömülü nesneler veya kusurlar arasındaki elektriksel özelliklerdeki farktan dolayı bu tür yansımalar üretilir. Yansıyan sinyaller toplanır ve kaydedilir. Dalgaların alıcıya ve vericiye gidiş-dönüş yolculuğu, nesnenin veya kusurun derinliğini ve yerini hesaplamak için kullanılabilir.
3- Veri Yorumlama: Zaman içindeki elektromanyetik yansımalara bağlı dalgalı çizgiler gibi görünen ilk ham yapı radarı verilerine “tarama” adı verilir. Taramalar hiperbolik şekillere sahiptir ve bu nedenle nesneleri ve kara yüzeyinin altındaki derinliği gösterir.
4- Görselleştirme: Verilerin çeşitli şekillerde kod çözülmesiyle görsel işlemeler oluşturulmaktadır. Örneğin:
A-taramaları: Eksen boyunca belirli noktalarda üretilen sinyallerdir ve tek bir noktadan gelen dağılım verilerini temsil eder.
B-taramaları: Kesit taramaları, gözlemlenen yeraltının bir katmanını tasvir eder.
C-taramaları: Yüzeyin seviyesi, belirli bir derinlikte yatay düzlemdeki derinliği sağlayarak kırpılır ve güzel bir 3B görünüm sağlar.
Mühendisler, bu taramaları dikkatlice analiz ederek yapı içi boşlukların, çatlakların, korozyonun vb. durumlarının ne kadar kötü olduğunu anlayabilir ve ardından duvarlar arasındaki eksik alanları belirleyebilirler.
Yapı Radarı yapılara “sıfır” zarar verir ve hasarlı olmayan en doğru yöntem olarak yapı içi sorunun tam yerini belirlemek için kullanılır. Sonuç olarak da, binanın bütünlüğünü ve güvenliğini sağlamak için hassas onarımlar yapılır.